מוצץ גורם לשיניים עקומות, האמנם? 14 מיתוסים נפוצים על מוצצים

מוצץ גורם לשיניים עקומות, האמנם? 14 מיתוסים נפוצים על מוצצים

מוצץ הינו ללא ספק אחת ההמצאות החשובות בעולם מוצרי התינוקות. תפקידו החשוב ביותר הינו לסייע לתינוק (ולהורים...) להירגע. היצע ומגוון המוצצים הוא רחב וההורים, שרוצים להעניק לתינוקם את המוצץ המתאים ביותר עבורו, לא תמיד יודעים במה לבחור. אחד החששות הגדולים בעת בחירת המוצץ הוא, העובדה כי הוא עשוי להשפיע על מבנה השיניים הקבועות. מחקר שוק בלתי תלוי שנערך בגרמניה מצביע על כך ש-100% מהאורתודונטים שהשתתפו בו, אישרו שהמוצצים שנבדקו, אינם גורמים לשיניים עקומות או לליקויים במבנה הלסת. ישראל בן משה, יועץ מדעי למותג NUK, מסביר מה נכון ומה לא נכון בכל הקשור למוצצים ותינוקות:

מוצץ צריך להיות מותאם לגילו של התינוק
נכון, אך מומלץ תמיד להתחשב גם בשלב ההתפתחותי של התינוק כאשר רוכשים מוצץ. גדלים שונים ומבנה שונה מותאמים לרוב לפי קבוצות גיל. בדרך כלל, השלב הראשון מותאם לתינוקות מגיל לידה עד כחצי שנה. השלב השני מותאם לתינוקות מגיל חצי שנה ועד שנה וחצי. עם זאת, אין מניעה להמשיך ולהשתמש במוצץ בשלב ראשון או שני גם כאשר התינוק גדל.

לא מומלץ לתת מוצץ לתינוק מרגע הלידה
לא נכון. ניתן לתת מוצץ מהרגע שהתינוק נולד. לתינוקות דחף טבעי לינוק והמוצץ מאפשר להם לעשות זאת. מוצצים המותאמים לחך התינוק מסייעים לתינוק לאמן את שרירי השפתיים, הלשון והלסת, הממלאים תפקיד חשוב באכילה ובהתפתחות הדיבור של התינוק בשלב מאוחר יותר.

ישנם מוצצים שאינם מפריעים להנקה
נכון. למרות שיש הסוברים כי כדאי לחכות עד להתבססות ההנקה לפני שימוש ראשון במוצץ, ישנם מוצצים שהוכח כי אינם מפריעים להנקה. ממחקר שוק בלתי תלוי שנערך בגרמניה, עולה כי רוב המיילדות שהשתתפו בו, ימליצו על אותם מוצצים שאינם מפריעים להנקה, לאימהות מניקות המעוניינות לתת מוצץ.

שימוש במוצץ גורם לבעיה אורתודונטית
לא נכון. מומלץ לבחור מוצץ בעל צורה המתאימה לחלל הפה, דהיינו מוצץ אורתודונטי. בעיקרון, על המוצץ להתאים מבחינה פיזיולוגית ללסת של התינוק. מומלץ שפטמת המוצץ תהיה שטוחה בחלקה התחתון, על מנת לתת ללשון די מרחב לתנועת היניקה. חשוב גם להבטיח כי המוצץ רך וגמיש וכי צוואר הפטמה (האזור המחבר את פטמת המוצץ למגן הפה) יהיה צר דיו כדי להבטיח שיהיה לחץ מועט ככל הניתן על הלסת והשיניים. במחקר שוק בלתי תלוי שנערך בגרמניה, כל האורתודונטים שהשתתפו במחקר, אישרו שמוצצי NUK, אינם גורמים לליקויים במבנה הלסת או לשיניים עקומות.

מוצץ א-סימטרי עדיף על מוצץ עגול 
נכון. אימהות רבות סבורות כי מוצצים סימטריים תואמים לפטמת השד, אולם, פטמת השד משנה את צורתה במהלך ההנקה ומתאימה את צורתה לפיו של התינוק ולפעילות המוטורית של היניקה. צורת המוצץ הא-סימטרית, כלומר עם חלק תחתון שטוח, היא המומלצת לשימוש ואף הוכחה מדעית כמתאימה מבחינה אורתודונטית, בניגוד לעיצובים העגולים או דמויי הדובדבן של חלק מהמוצצים.
  

יש לנקות ולחטא את המוצץ לפני כל שימוש 
נכון. לפני השימוש במוצץ בפעם הראשונה, יש להשרות את המוצץ במים רותחים למשך 5 דקות. יש לסחוט את כל הנוזלים הנותרים מפטמת המוצץ מיד לאחר הרתחתו ולהשאירו להתייבש. פטמה או מוצץ לח או רטוב מהווים מקור להתפתחות חיידקים ועובש. על מנת לשמור על היגיינה, יש לנקות ולחטא את המוצץ לפני כל שימוש. 

 

אין צורך להחליף מוצץ כל עוד הוא אינו קרוע או פגום 
לא נכון. מטעמי בטיחות והיגיינה, יש להחליף את המוצץ לאחר שימוש של כחודש עד חודשיים, גם ללא סימני פגם הנראים לעין. בכל מקרה יש לבדוק ביסודיות את המוצץ לפני כל שימוש, במיוחד אם לתינוק או לפעוט יש שיניים ולהחליפו עם הופעת סימנים ראשונים של פגם או בלאי. יש לשים לב במיוחד להופעת סימני נשיכה במוצצי סיליקון.

 

לא מומלץ שימוש במוצץ כשהתינוק מצונן 
נכון. במידה והתינוק סובל מהצטננות או דלקת גרון מומלץ להחליף את המוצץ שלו למניעת זיהום חוזר.

 

אין ללקק את המוצץ על ידי מבוגר כדי לנקותו 

נכון. חיידקי עששת עלולים לעבור כך לילד. הדבר נכון גם לגבי כפיות ופטמות. אם המוצץ מלוכלך, יש לשטוף אותו היטב במים זורמים ולהרתיחו. הסיליקון השקוף קל לניקוי ועמיד במיוחד לחום. הוא אינו מכיל חומרים מזיקים, חסר ריח וניתן להרתחה.

 

ישנם מוצצים שעשויים לסייע בהתמודדות עם גירוי ואדמומיות בעור הפנים 

נכון. מוצצים אלו עוצבו במיוחד לעור העדין של תינוקות. מוצצים אלו בעלי פתחים גדולים במיוחד המאפשרים זרימת אוויר מקסימלית סביב הפה, פחות מגע עם העור ובכך מסייעים לשמור על עור הפנים של התינוק יבש ונקי.

 

ניתן לחבר למוצץ סיכות או אמצעי קשירה 

לא נכון. סיכות, סרטים או אמצעי קשירה אחרים עלולים לסכן את התינוק ואף לגרום לחנק חלילה.

 

אפשרי לפעמים לטבול את המוצץ בדברי מתיקה או תרופות 

לא נכון. טבילת המוצץ בתמיסה מתוקה כגון: סירופ, דבש, ריבה או תרופות עלולה לגרום לעששת.

 

אין להשאיר את המוצץ חשוף לשמש ישירה או בסמוך למקור חום 

נכון. יש לאחסן במקום יבש והיגייני הרחק מאור השמש.

 

מומלץ להיגמל ממוצץ בבת אחת 

תלוי. הכל תלוי בילדכם, בבשלות שלו ובהחלטיות שלכם. יש הבוחרים להיפרד מהמוצץ בשלבים. לדוגמה, סכמו עם ילדכם כי הוא ישתמש במוצץ אך ורק בתוך הבית מעתה והלאה והקפידו על כלל חדש זה, עד שיהיה מוכן לוותר על המוצץ. וישנם הורים שיעדיפו לגמול את הילד בבת אחת, ללא כל מוצצים נוספים לגיבוי בבית ולהתמודד עם כמה ימים קצרים אך מאתגרים של געגוע. כמו לדוגמה: להעלים את המוצץ/ לזרוק אותו יחד עם הילד/ לקיים טקס פרידה בגן עם כל הילדים והגננת/ לתלות על עץ מוצצים/ ל'תרום' לילד אחר שזקוק לו ועוד. בכל מקרה, סביר להניח, שהילד לא ילך לאוניברסיטה/לצבא עם מוצץ. אז אל דאגה.

 

לסיכום, חשוב לדעת שאין כל סיבה לחשוש משימוש במוצץ. המוצץ משמש להרגעה, כאובייקט מעבר וכמענה לצרכים האוראליים. השתדלו לתת עדיפות למוצץ בעל צורה אורתודונטית, המותאמת לחלל הפה, קטן ככל האפשר, והקפידו להחליפו בקביעות במוצץ חדש. הגמילה תבוא מעצמה עם עידוד קל, שלנו ההורים.

אולי יעניין אותך גם